Hälsa Träning

Livsbalans – var datornörden som tränar

Written by artoo

Om du jobbar med datorer och även sitter framför datorn och kanske spelar på fritiden så har du nog ett rätt stillasittande liv. Du vet redan att det inte är särskilt bra på lång sikt, men det kan vara svårt att sluta sitta framför datorn när man tycker att det är så kul. Regelbunden träning hjälper dig att hitta en bra livsbalans.

Hitta en sport du gillar

Du behöver inte börja lyfta skrot på gymmet eller löpa i skogen för att träna. Det finns så många olika träningsformer att testa och genom att prova på några olika kan du hitta en du verkligen gillar.

Idag ser man till exempel otroligt många svenskar bära runt på padelrack till och från padelhallarna som dyker upp som svampar på hösten. Padel är en sport med ursprung från Spanien och Latinamerika. Det är en blandning mellan tennis och squash och spelas med ett padelrack. Många älskar padel eftersom det är en enkel och fartfylld sport med regler som går lätt att lära sig.

För datornördar är det även väldigt bra med yoga eller pilates som sträcker ut alla stela kroppsdelar och ger musklerna en välbehövd smidighet. Du kan själv välja om du vill gå på en yoga- eller pilatesklass eller om du vill testa det hemma på en yogamatta. Det finns massvis med instruktionsvideor på Youtube om du hellre tränar hemma.

Sist men inte minst ska inte vanliga promenader i naturen förringas. Att gå i naturen ger dig både träning för kroppen och sinnet, eftersom det låter dina ögon fokusera långt ute i horisonten istället för nära på en datorskärm. Om du dessutom är ovan med att träna så rekommenderas det att börja med vanliga långpromenader.

Du är ute efter balans

Balans är det som lockar här. Du behöver inte bli någon superhjälte som tränar flera timmar varje dag, utan tre gånger i veckan kan vara lagom. Men det är helt okej att börja med ett träningstillfälle i veckan och bygga upp det gradvis. Att ta dagliga promenader och satsa på att vara aktiv minst 30 minuter om dagen kan dock bidra mycket till din allmänhälsa.

About the author

artoo