Träning

Vad är BCAA och hur hjälper det min träning?

Written by artoo

Om du ägnar dig åt träning och är intresserad av att öka din muskelmassa kanske du redan har kommit i kontakt med ett kosttillskott som kallas för BCAA. Har du inte provat denna form av kosttillskott för att du inte riktigt vet vad det är kan du läsa vidare här.

Trenden med träning och hälsa har vuxit explosionsartat under de senaste åren och likaså har det tillkommit en uppsjö med olika kosttillskott som du kan hälla i dig i pulver- eller pillerform. Men frågan är vad allt är bra för och vad som kan vara vettigt att stoppa i sig. Bland alla dessa tillskott finns det som sagt en variant som heter BCAA och detta kan du med fördel få i dig efter ditt träningspass för att du ska öka din muskeltillväxt.

Vad är BCAA – grenade aminosyror

Bokstavskombinationen BCAA står egentligen för Branched Chain Amino Acids som översatt till svenska betyder grenade aminosyror. Det finns flera olika typer av aminosyror:

Vilka aminosyror innehåller BCAA?

  • Leucin
  • Isoleucin
  • Valin.

De här tre aminosyrorna är så kallade essentiella sådana vilket helt enkelt innebär att vi måste få i oss dessa för att kroppen skall kunna fungera optimalt. Eftersom din kropp inte har förmågan att kunna producera de här essentiella aminosyrorna på egen hand måste du få i dig dem genom kosten. Anledningen till att de kallas för grenade har att göra med deras uppbyggnad. Molekylerna grenar nämligen ut sig ganska snarlikt hos de tre aminosyrorna. Dock har de olika speciella funktioner och samtliga tre är nödvändiga för att kroppen skall vara väl fungerande.

Förutom BCAA kan du också köpa ett kosttillskott i form av EAA som är också är vanligt bland de som tränar. Det som skiljer EAA och BCAA från varandra är att EAA istället står för Essential Amino Acids och innehåller samtliga nio essentiella aminosyror. Dock innebär båda dessa kosttillskott en positiv effekt för din kropp när den ska återhämta sig samt för proteinsyntesen efter ditt träningspass. Med andra ord återfinns enbart tre av nio aminosyror i BCAA jämfört med i EAA. Anledningen till varför du kan välja BCAA ändå är på grund av att de tre aminosyrorna i detta tillskott har den mest stärkande effekten på proteinsyntesen.

Vilket är det bästa BCAA på marknaden?

  • Snabb och effektiv återhämtning
  • Ökar såväl fysisk som mental energinivå
  • Ger bättre blodgenomströmning
  • Ökad muskelvolym
  • Bättre uthållighet
  • Xtend är socker-, kalori- och koffeinfri

Sett till pris, tillgänglighet, smak och kvalitet så röstar jag på Xtend som du hittar hos Gymgrossisten från 299 kr!

Recensioner om BCAA

För att få tag på den bästa BCAA:n så är det klokt att läsa recensioner om kosttillskottet. Bigheart.se är en välkänd hemsida som recenserar olika kosttillskott. Läs deras guide om BCAA så kommer du kunna ta en klokt beslut!

BCAA och muskelprotein

I din kropp sker hela tiden en nedbrytning av protein samt proteinsyntes då nytt protein bildas. Man kallar skillnaden mellan dessa processer för muskelproteinbalans. Som du säkert förstår betyder detta att du måste få kroppen att bilda mer muskelprotein än vad som bryts ner för att du ska kunna bygga muskler och bli av med fett. Genom att ägna dig åt styrketräning kommer du att få möjlighet att öka proteinet i musklerna. Tillsätter du då essentiella aminosyror genom exempelvis kosttillskott såsom BCAA kommer du att kunna öka proteinsyntesen i kroppen så att det blir ännu mer effektivt.

BCAA via mat

Om du vill få i dig leucin, valin och isoleucin ska du se till att du får i dig proteinrika livsmedel såsom kött, fisk, ägg och baljväxter. Dock innebär intaget av protein via kosten att den hamnar i kroppen i sammansatt form. Alltså behöver proteinet spjälkas innan kroppen har möjlighet att använda sig av de olika aminosyrorna.

Oavsett varför du tränar – om du vill komma i bättre form, tränar för en tävling eller bara för att bli allt större – så krävs starka muskler, och då kan ett tillskott som BCAA hjälpa till. Men även personer som känner sig pressade och stressade rent mentalt eller personer som exempelvis har varit med om något trauma eller en sjukdom kan ha nytta av BCAA i och med att de grenade aminosyrorna påverkar kroppen väldigt mycket på ett positivt sätt.

Kosttillskott med BCAA

Även om trenden att träna och tänka på hälsan har skjutit i höjden under de senaste åren så är det här med grenade aminosyrors effekt i samband med träning inget nytt under solen. Dock har det också dykt upp mängder med andra kosttillskott varav BCAA har hamnat i skuggan. Men i takt med att allt fler intresserar sig för träning och sin kropp och hur den fungerar har kunskapen kring just BCAA börjat sprida sig allt mer. Genom att använda BCAA som kosttillskott hjälper du kroppen att bygga muskler och minska din fetthalt.

Vid intag av BCAA är proteinet redan spjälkat och därmed slipper du onödiga kalorier och aminosyrorna kan istället ge sig iväg till dina muskler på en gång. BCAA kommer som sagt också ha en positiv inverkan på kroppens proteinsyntes så att dina muskler inte bryts ned lika mycket. Därmed kommer du att få mer muskler snabbare. En annan fördel med BCAA är att du ofta kan minska träningsvärk och återhämta dig på kortare tid. Förutom de ovan nämnda funktionerna innehar aminosyrorna också en central roll i ditt immunförsvar varav BCAA kan hjälpa dig att hålla dig frisk trots att intensiv träning kan innebära att immunförsvaret annars försämras.

När ska man ta BCAA? 

Så när ska du då få i dig kosttillskottet BCAA? Beroende på vad du har för mål med just din träning och vad du tycker känns bäst själv kan du ta BCAA antingen före, under eller efter ditt träningspass.

Innan, under eller efter träningspasset?

Om du väljer att ta BCAA innan du ska träna eller innan du går ut på en morgonpromenad kan tillskottet hjälpa till att skydda musklerna samtidigt som fettförbränningen ökar. Tar du istället BCAA under tiden du tränar kommer det att hjälpa dig på så sätt att du får mer energi och därmed orkar lite mer. Slutligen kan du också ta det efter ditt träningspass och i detta fall hjälper BCAA till att öka din muskelmassa samtidigt som det gör att din kropp återhämtar sig snabbare än annars.

Hur mycket BCAA ska jag ta?

5-10 gram är den optimala dosen per intag och 15-20 gram BCAA är rekommendationen per dag uppdelat vid tre tillfällen. Föredrar du att dricka din shake före och efter träningen, är rekommendationen att dricka 5-10 gram innan och 10 gram efteråt träning för bästa effekt.

Är det farligt?

BCAA är inte direkt farligt att få i sig. Men du kan däremot få ett negativt resultat eller möjligtvis inte få det resultat du förväntat dig jämfört med om du inte skulle tagit BCAA. Detta beror på att proteinsyntesen som bygger upp musklerna behöver ha tillgång till alla essentiella aminosyror (EAA) och inte bara de tre grenade aminosyrorna som finns i BCAA. 

About the author

artoo