Hälsa

Bästa proteinpulvret? Vilket är bäst i test 2020?

bast-proteinpulver
Written by Artoo

Uppdaterat: 01/03/2020

Jag frågan allt oftare. Vilket är det bästa proteinpulvret på marknaden?

Jag förstår frågan. Det har blivit en en stor djungel och det finns många leverantörer idag (Gymgrossisten, MMsports), till detta finns mångdubbelt fler kosttillskott företag (Star Nuturion, FX för att nämna några).

För att avgöra vilket det bästa proteinpulvret är så har Råd & Rön har gjort ett test som innehöll följande kostillskott:

  • Best Why Muscle Repair
  • Complete protein 3
  • Holistic protein
  • Isolate FX
  • Protein smoothie
  • Triple protein
  • Whey-80
  • Whey-100
  • Whey clas plus
  • Whey FX

Whey 80 stod ut som ett väldigt bra och billigt proteinpulver.

Vad är proteinpulver? Fakta om proteinpulver

Proteinpulver är ett kosttillskott som oftast blandas med vatten i s.k. shaker. Proteinpulver kan vara gjort på t.ex. vassle, kasein eller hampa men vassleprotein är vanligast. Ämnet i sig, protein, består av ca 20 aminosyror.

Jag vet att många läser på internationella träningshemsidor, Instagram och Facebook där engelska termer dyker upp som inte alltid finns med i lexikon. Vassle heter whey på engelska och när du läser om proteinpulver på engelska så har du säkert märkt att de oftast pratar de oftast om Whey Protein = vassleproteinpulver.

 Varför behöver man proteinpulver?

För folk som tränar så är protein väldigt viktigt för när du tränar så bryter du ned musklerna.  Det kan låta negativt men för att få större, starkare och mer fasta muskler så måste man först bryta ned musklerna. Protein är byggstenar till musklerna och hjälper musklerna att bygga upp sig efter ett träningspass.

Protein behöver man men det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver proteinpulver. Det är bara en form av protein som är enkelt att ta in och därför har den blivit väldigt populär. Det är alltså inget magiskt med proteinmedel.

Hur mycket protein ska man äta för bästa resultat när man styrketränar?

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté rekommenderar 1,6-1,7 gram per kg kroppsvikt. Fforskningr dock på en siffra närmare 2-2,5 gram per kg. Väger du 100 kg så behöver du alltså äta ungefär 250 gram protein. Med tanke på att en kycklingfilé på 140 gram innehåller 43 gram protein så behöver vår 100 kg vän äta 6 st file+er om dagen för att nå sitt proteinbehov. Helt klart gör bart men jag förstår att många väljer proteinpulver om ett kompletterande proteinintag.

När ska man ta proteinpulvret?

Många undrar när man ska ta proteinpulvret och kör du ett vanligt gympass på ca 30-40 minuter så är det lämpligast att ta det innan och under träningspasset. Kroppen behöver ca 30 minuter på att ta upp proteinet och dricker du därför proteinet efter träningen så tar det alltså 30 min extra efter avslutat pass innan kroppen får de åtråvärda proteinerna.

Hur mycket protein ska man äta för bästa resultat när man konditionstränar?

Konditionstränar ska du ligga på ungefär 1,2 till 1,6 gram per kg kroppsvikt.

Är protein pulver farligt? Kan det ge biverkningar?

Nej, det är inte farligt i sig. Som med alla andra kosttillskott och även livsmedel så bör man ha koll på att företaget som producerar är ett företag att lita på. Vissa kan få ont i magen av d

Proteinpulver för viktminskning

Ett tips är att ta en proteinshake med 30 gram protein inom 30 minuter varje morgon. Det går lika bra med ägg eller någon annan bra proteinrik källa men proteinpulver är väldigt enkelt att få i sig på morgonen. Det kommer göra dig mindre hungrig under dagen vilket förebygger att du börjar vräka i dig onyttigheter.

Så vilket är det bästa proteinpulvret på marknaden?

Sett till pris, tillgänglighet, smak och kvalitet så röstar jag på proteinpulvret Whey-80 som du hittar hos Gymgrossisten från 169 kr!

Letar du bäst i test proteinpulver test 2020?

Då rekommenderar jag att spana in Labdoor och deras bäst i test topplista.

About the author

Artoo