Hälsa

Bästa proteinpulvret? Vilket är bäst i test 2020?

bast-proteinpulver
Written by artoo

Jag får frågan allt oftare. Vilket är det bästa proteinpulvret på marknaden?

Och inte är det konstigt att många ställer sig den frågan. Djungeln av proteinpulver har blivit allt större och det finns idag många leverantörer på marknaden (Gymgrossisten, MMsports), till detta finns mångdubbelt fler kosttillskott företag (Star Nuturion, FX för att nämna några).

För att avgöra vilket det bästa proteinpulvret är så har Råd & Rön gjort ett test som innehöll följande kostillskott:

 • Best Why Muscle Repair
 • Complete protein 3
 • Holistic protein
 • Isolate FX
 • Protein smoothie
 • Triple protein
 • Whey-80
 • Whey-100
 • Whey clas plus
 • Whey FX

Whey 80 stod ut som ett väldigt bra och billigt proteinpulver.

Det bästa proteinpulvret

 • Smak: Choklad
 • Antal portioner: 27 st
 • Proteinhalt: 73 g
 • Fetthalt: 6 g
 • Kolhydrathalt: 7.2 g

Innehåll per 100 g

Sett till pris, tillgänglighet, smak och kvalitet så röstar jag på proteinpulvret Whey-80 som du hittar hos Gymgrossisten från 159 kr!


Vad är proteinpulver? Fakta om proteinpulver

Proteinpulver är ett kosttillskott som oftast blandas med vatten i s.k. shaker. Proteinpulver kan vara gjort på t.ex. vassle, kasein eller hampa men vassleprotein är vanligast. Ämnet i sig, protein, består av ca 20 aminosyror.

Jag vet att många läser på internationella träningshemsidor, Instagram och Facebook där engelska termer dyker upp som inte alltid finns med i lexikon. Vassle heter whey på engelska och när du läser om proteinpulver på engelska så har du säkert märkt att de oftast pratar om Whey Protein = vassleproteinpulver.

Varför behöver man proteinpulver?

För folk som tränar så är protein väldigt viktigt, för när du tränar så bryter du nämligen ned musklerna.  Det kan låta negativt men för att få större, starkare och mer fasta muskler så måste man först bryta ned musklerna. Protein är byggstenar till musklerna och hjälper musklerna att bygga upp sig efter ett träningspass.

Protein behöver man men det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver proteinpulver. Det är bara en form av protein som är enkelt att ta in och därför har den blivit väldigt populär. Det är alltså inget magiskt med proteinmedel.

Hur mycket protein ska man äta ?

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté rekommenderar 1,6-1,7 gram per kg kroppsvikt. Väger du 100 kg så behöver du alltså äta ungefär 250 gram protein. Med tanke på att en kycklingfilé på 140 gram innehåller 43 gram protein så behöver vår 100 kg vän äta 6 st filéer om dagen för att nå sitt proteinbehov. Helt klart görbart men jag förstår att många väljer proteinpulver som ett kompletterande proteinintag. 

Hur mycket protein vid styrketräning?

Enligt en litteraturöversikt rekommenderas de att du bör äta minst 1,4–2,0 g protein per kg/dag om du styrketränar för att:

 1. Öka din muskelmassa
 2. Öka din styrka
 3. Förbättra din kroppskomposition (mer muskler – mindre fett)

Hur mycket protein vid konditionsträning?

Konditionstränar du ska du ligga på ungefär 1,2 till 1,6 gram per kg kroppsvikt. 

Tränar du mycket kondition så rekommenderas de att äta cirka 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt. Det innebär 113 gram för en person på 75 kg och 83 gram för en person som väger 55 kg. 

När ska man ta proteinpulvret?

Många undrar när man ska ta proteinpulvret och kör du ett vanligt gympass på ca 30-40 minuter så är det lämpligast att ta det innan och under träningspasset. Kroppen behöver ca 30 minuter på att ta upp proteinet och dricker du därför proteinet efter träningen så tar det alltså 30 min extra efter avslutat pass innan kroppen får de åtråvärda proteinerna.

Hur ofta ska man ta proteinpulver?

Hur ofta du ska ta protein under dagen verkar inte ha en avgörande betydelse, utan de viktigaste är det totala proteinintaget. En bra riktlinje är att i alla fall fördela proteinintaget på cirka 3 måltider per dag. 

Är protein pulver farligt?

Nej, det är inte farligt i sig. Som med alla andra kosttillskott och även livsmedel så bör du ha koll på att företaget som producerar de proteinpulver du väljer är ett företag att lita på.

Kan det proteinpulver biverkningar?

Det som händer om du tar en ”överdos” av proteinpulver är att det omvandlas till energi, som sen antingen lagras som fett eller används som energi. Vissa kan få biverkningar såsom gaser i magen eller lös mage, speciellt om du är laktosintolerant och tar vassleprotein då detta protein innehåller laktos. 

Ett proteinpulver som är helt mjölkfritt är Soy Protein Isolate, detta proteinpulvret passar också dig som är vegan. Ett ytterligare alternativ är att ta BCAA tillskott efter träningen istället.

Proteinpulver för viktminskning

Ett tips är att ta en proteinshake med 30 gram protein inom 30 minuter varje morgon. Det går lika bra med ägg eller någon annan bra proteinrik källa men proteinpulver är väldigt enkelt att få i sig på morgonen. Det kommer göra dig mindre hungrig under dagen vilket förebygger att du börjar vräka i dig onyttigheter.

Letar du bäst i test proteinpulver test 2020?

Då rekommenderar jag att spana in Bästa Testen och deras bäst i test topplista.

About the author

artoo