Uncategorized

Dashcam- lagligt eller inte?

Written by artoo

Bilkamera eller färdkamera är ett allt vanligare tillbehör till bilar. Det är egentligen en liten övervakningskamera som du placerar i framrutan. Kameran, också kallat dashcam spelar in bilfärden och registrerar ungefär samma saker som du ser. Fördelen är att den inte glömmer vad som händer även i stressiga situationer

Ett bra digitalt hjälpmedel i vissa situationer

Det kan vara ett bra digitalt hjälpmedel om det skulle inträffa en trafikolycka. Den spelar in exakt vad som sker vilket även gör den värdefull vid påkörning eller vid skadegörelse. Fördelen är att det är lätt mycket enklare att visa vad som egentligen skedde.

Det är extra värdefullt i kontakt med försäkringsbolag eller med polis. Samtidigt bör du förhålla dig till lagar som styr kameraövervakning och dataskyddsförordningen.

Är dashcam lagligt i Sverige?

Du får ha bilkamera eller dashcam som privatperson enligt Integritetsskyddsmyndigheten monterad på din bil. Förutsättningen är att du följer kraven som ställs utifrån dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. En viktig detalj är att kameran inte får skymma sikten.

Du bör vara observant på att du bara får filma på allmän väg. Det är viktigt att det inte går att identifiera enskilda personer på inspelningarna. Framför allt om du väljer delar med dig av vad du spelat in. Eventuella registreringsskyltar från andra bilar ska göras oskarpa för att förhindra identifikation.

Gränsen mellan att spela in och övervaka

Kameran bör heller inte användas som övervakning om du inte tydligt informerar om att det finns en kamera. Att fördjupa sig i kameraövervakningslagen är en bra idé innan du installerar en dashcam. Tänk på att lagar och regler kan ändra sig så du bör kontrollera vad som är aktuellt innan du börjar använda bilkamera.

Ska du köra utomlands bör du alltid kontrollera vad som gäller i olika länder. I flera länder i Europa är dashcam inte tillåtet. I vissa länder kan det krävas tillstånd för att få använda kamera. Det kan även finnas speciella regler i olika länder kring hur lagring av data får ske. Ibland krävs att inspelningar rensas inom ett visst intervall.

About the author

artoo