Nix mobil – Så här nixar du din mobiltelefon

by Artoo on 2013/06/04

nix-mobilNix mobil – Ett efterlängtat besked är att Nix numera finns för mobiltelefoner. Som Jan Fager, pressansvarig på Nix själv uttryckte det så har det minst sagt “känts konstigt” att man inte tidigare har kunnat spärra sin mobil hos Nix.

Så här gör du för att nixa ditt mobilnummer

  1. Ring 0772 28 00 00
  2. Bekräfta att du vill spärra det mobiltelefonnummer du ringer ifrån genom att trycka “1”.
  3. Vänta två dagar, ring sedan samma telefonnummer igen.

Såvida du inte har ett företag och telefonförsäljarna hävdar att de ringer till dem så kommer nog Nix mobil fungera bra för dem allra flesta!

 

Så här gör du för att nixa ditt fasta telefonnummer

  1. Ring 020 27 70 00
  2. Följ instruktionerna. Klart!

 

 

 

{ 16 comments… read them below or add one }

RJA June 4, 2013 at 23:09

Men varför göra det så komplicerat?? Jag vill kunna spärra direkt med ett samtal. Det här känns inte seriöst – de försöker att hindra folk från att enkelt spärra sina nummer. Risken för att någon okänd person snor min mobil och spärrar numret är obefintlig och dessutom kan jag enkelt bryta spärren om jag vill.

Reply

admin June 5, 2013 at 11:06

Japp, jag håller med. Visst är det onödigt krångligt!

Eller som herr Fager förmodligen skulle uttrycka det så känns även detta väldigt “konstigt”.

Reply

Edvin June 5, 2013 at 11:02

Tack!!!!!!!

Reply

Daniel Bergström June 5, 2013 at 13:57

Det verkar ju logiskt att kunna spärra sin mobiltelefon på samma sätt som sin fasta telefon. Fast enligt konsumentverket har det varit förbjudet att ringa säljsamtal till mobiler i flera år (http://www.konsumentverket.se/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2013/Forbjudet-att-ringa-saljsamtal-till-mobiltelefoner/).

Så frågan är varför NIX inför detta nu. Planerar man kanske att ta bort förbudet och förlita sig på NIX istället? I så fall är det ju en försämring för konsumenterna istället för en förbättring.

Reply

admin June 5, 2013 at 18:08

Hej Daniel,

Tack för länktipset!

Förhoppningsvis är mobilförbudet kvar men samtidigt tycker jag att det har varit lite naivt av Nix att förlita sig på “utarbetad god sed på marknaden” när det gäller att inte ringa mobiltelefoner. Jag menar, telefonförsäljare (och deras chefer) är väl minst sagt kända för att ligga i gråzonen och jag tror att även de mer seriösa bolagen har struntat i att följa “god sed”. Nix, å andra sidan, verkar de seriösa bolagen respektera.

Reply

Jimmy wahlström February 12, 2014 at 16:15

Lagen är ändrad så nu mer är det tillåtet att sälja mot mobiler.

Reply

Artoo February 21, 2014 at 18:20

Hej Jimmy,

Det stämmer. NIX-registret för mobilen finns dock kvar. Skillnaden blir att man aktivt måste utföra en handling för att slippa telefonförsäljarna.

Reply

Lotta October 29, 2013 at 14:18

Undrar en sak, när det ringer skyddat nummer till en som spärrat mobilen med Nix. Jag fick ingen signal utan bara telefonsvarare? Hur är det möjligt?

Reply

Lars Westell February 6, 2014 at 16:52

Trots NIX i mobilen sen juli -13 så ringer en massa försäljare
i alla fall !

Reply

Artoo February 21, 2014 at 18:16

Hej Lars,

Kan det vara så att du har en enskild firma? I så fall rekommenderar jag dig att plocka bort din enskilda firma ur SCBs reklamregister. Det brukar hjälpa bättre än NIX i dessa fall!

Reply

Katta February 11, 2014 at 13:09

Men vad faan.. Seriöst!!!!! Kan dom bara inte lägga av. De kan inte ens lämna ett meddelande de asen. Ring för fa inte igen då!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply

Artoo February 21, 2014 at 18:14

Hej Katta,

Det värsta är att de flesta är uppkopplade via dailers som sitter och ringer i oändlighet. Dailersystem känner ofta inte av att de kommer till ett telesvar.

Borde vara krav på att sådant ska fungera.

Reply

Paul Hansson February 24, 2014 at 14:39

Hej!
Jag vill spärra min mobil mot inkommande telefonförsäljning.
Hur fungerar det?
Hur skiljer den vanliga samtal till mig och dessa försäljarsamtal?
Hlsn
Paul Hansson
>Kiruna

Reply

Artoo February 26, 2014 at 21:59

Hej Paul,

Tack för din kommentar. Det är ingen spärr som är kopplad till din telefon eller SIM-kort tekniskt utan NIX-registret fungerar helt enkelt som så att callcenters och telefonföljare måste stämma av sina “ringlistor” mot NIX-registret. D.v.s. att de inte får ringa nummer som finns i NIX.

Detta innebär tyvärr att NIX-registret inte är en garant för att man ska slippa telefonförsäljare och i synnerhet inte oseriösa telefonförsäljare. Lyckligtvis följer en överväldigande majoritet av alla seriösa callcenters NIX-registret.

Reply

Susanne March 19, 2014 at 15:47

Men jag har en firma lur och när jag vill spärra så spärrar jag bara 08 numret.har nämligen en lur med g å telenummer…….hur spärrar jag även det mobila?
Susanne

Reply

Gun April 3, 2014 at 16:27

Äntligen! Tack för denna tjänst

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: