Teknik

Lägg grunden för ett passivt liv

Written by artoo

Att vara passiv kan vara en positiv sak. Speciellt när det handlar om ditt hus och leverne. För ett passivhus innebär att det värms upp på ett passivt sätt av solens strålar, samt att interna värmevinster eller återvunnen värme. Med andra ord är det ett lågenergihus där uttrycket grön energi kommer till sin rätt.

En sak som gör det möjligt att bygga ett passivhus är solpaneler. Solen är en förnybar källa till energi och inte tar det så mycket att tillverka solcellerna heller.  I det långa loppet är det ett bra alternativ mot fossila bränslen, och du kan även tjäna pengar på det. Många vill dra sitt strå till stacken och satsa lite extra på miljön.

Dra nytta av solens styrka

Det kan hända att solens energi en dag tar slut, men det verkar inte troligt. Den förnyar sig hela tiden, vilket gör den till en så bra källa för elektricitet. Du förstör ingenting, utan tar bara överskottet. Solen skiner vare sig du har solceller eller inte. Så varför inte dra nytta av den? Jämför priset för solpaneler.

Du kan välja mellan olika lösningar för solpanelerna. De flesta sätter upp dem på taket. Där är de mer utsatta för solen, se bara till att det inte är några träd som skymmer. Andra ställer upp dem på en lång rad på en åker eller äng. Allt för att fånga upp de där strålarna. Du kan koppla ihop flera stycken till en stor anläggning, eller bara hålla dig till ett minimum. Så här kan du göra dina solpaneler ännu mer effektiva.

Hur solpanelerna fungerar

När solens skiner på solcellerna så bildas det likström. Den förvandlas därefter till växelström, som går in i husets elförsörjning. Om du har för mycket el kan du sälja den vidare till ett bolag. Det går att arrangera för automatiska kopplingar, det är inte mycket du behöver göra själv. Motsatsen kan också fungera. De perioder då du producerar mindre energi kan du köpa från dem. Det är otroligt vad mycket el du kan få från solpanelerna under en svensk sommardag.

Beroende på din installation kan du dock vara självförsörjande. Speciellt om du samtidigt gör andra tilltag för att spara energi. De flesta är medvetna om vikten av att vara försiktig med resurserna. Både el och vatten ska användas sparsamt, och det är bra att skapa goda rutiner. Läs om mannen som skapade sitt eget passiva hem med solpaneler och andra installationer.

Varför välja solenergi?

En fördel med solenergi är att det inte ger några utsläpp. Andra källor släpper ut koldioxid och annat i atmosfären, men inte solens strålar. Att den sedan är förnybar är ytterligare ett stort plus. De flesta källor förnyar sig själva men de är allt för långsamma för att det ska fungera när människan vill ha allt mer. Solen däremot fungerar mycket snabbare och är mer effektiv. Egentligen är det konstigt att inte fler länder har satsat på det tidigare.

Samtidigt så är det billigare i längden att ha solpaneler. Det är sant att det kostar att installera dem. Även om du lyckas få ett bidrag så handlar det om en relativt stor utgift. Men sedan behöver du inte göra så mycket mer. Eftersom solpanelerna håller i över 20 år så tar det inte lång tid innan de blir lönsamma.

Den passiva eran

Allt fler försöker skapa ett passivhus, vare sig de bygger nytt eller renoverar. Det är en satsning som är väl värd att göra. Speciellt om du bygger vidare på det och gör andra förändringar samtidigt. Solenergi är naturligtvis ett stort steg, och grunden för ett passivhem. Men du kan också se till att täta hemmet, eventuellt byta ut fönstren samt se till att du har ett bra system för ventilering.

Det gäller att ta vara på den energi som alstras. Vare sig det är el eller värme så behöver den inte gå till spillo. Du kan återanvända bra mycket, och framför allt gäller det att inte slösa med vad du har. Hela familjen kan lära sig använda energi på ett ansvarsfullt sätt. Små detaljer som gör stor skillnad i det långa loppet.

Ett gott samvete

När du satsar på miljön så sover du bättre. Du vet att du gör vad du kan för att ge dina barn och barnbarn en bättre jord att leva på. Det känns bra att veta att du bidragit till att minska global uppvärmning och utsläpp.

Så förhoppningsvis kommer det att bli ännu mer populärt att vara passiv. Att bygga hus som sköter sig själva, mer eller mindre. Och att utnyttja den enorma energin som kommer från solen. Det är inne att vara grön.

About the author

artoo