Internet

Framtidens yrken i Sverige

Written by artoo

Efter att pandemin sakta men säkert har lämnat oss har många valt att sadla om till digitala jobb på den svenska arbetsmarknaden. Enligt en studie genomförd av Linkedin ser det även ut som att denna trend kommer öka, framförallt inom e-handel, sociala medier, marknadsföring och programmering.

Boom av utvecklare är ett faktum

Efter en digital omställning med fjärrmöten istället för fysiska sådana märkte många arbetsgivare behovet av utvecklare. Som det ser ut nu kommer det att saknas runt 70 000 personer redan år 2024, i alla fall enligt branschorganisationen TechSverige.

Bara i Stockholm finns många jobb för utvecklare som vill ta klivet in i IT-branschen. Detsamma gäller även för andra stora svenska städer, men tack vare att många företag går med på platsoberoende anställningar kan du jobba nästan vart som helst.

De mest eftertraktade yrkestitlarna i Sverige 2022

Vilka yrken är det då som datan från LinkedIn tagit fram? I nedanstående lista hittar du ett axplock av dem:

  • Talent Acquisition Specialist
  • Business Development Representative
  • Data Engineer
  • Karriärrådgivare
  • Machine Learning Engineer
  • Content Coordinator

Vad innebär då detta i praktiken? Kort och gott betyder det att arbetsmarknaden kommer skrika efter rekrytering och matchning av spetskompetens, B2B-försäljare, mjukvaruingenjörer, coacher och utveckling av applikationer.

Därmed finns det goda möjligheter för vidareutbildning inom dessa sektorer, men det är också fullt möjligt att byta bana efter genomgången utbildning.

Arbetsförmedlingen gjorde en egen prognos redan år 2020

Förutom de ovannämnda titlarna kommer det även finnas ett behov för klassiska yrken som undersköterskor, svetsare och mekaniker. Informationen är hämtad ur en prognos från Arbetsförmedlingen som pekade på goda möjligheter för jobb inom dessa branscher, även flera år framåt i tiden.

En av huvudpunkterna var att en slutförd gymnasieutbildning ofta spelade en avgörande roll för att få en anställning. Om du dessutom har en yrkesutbildning är chanserna ännu bättre. Ett överskott av arbetskraft råder dock inom jobb som receptionist, vaktmästare eller kafébiträde.

Konkurrensen är i sin tur allra högst som fotograf, musiker eller grafisk formgivare. Som det ser ut nu förändras också flertalet branscher hastigt, specifikt efter pandemin och den konstanta digitaliseringen som råder.

About the author

artoo