Allmänt

Varför spinner katten?

varför spinner katten

Alla gillar vi hur det låter när en katt spinner och den allmänna uppfattningen är att de gör det av välbehag. Nu finns det dock forskning som tyder på att kattens spinnande också har en biomekanisk funktion och egentligen är en läkningsmekanism. Man har nämligen upptäckt att katter också spinner när de skadat sig eller när de är väldigt rädda. I synnerhet är det de låga frekvenserna i kattens spinnande som har en terapeutisk effekt. Ljudet är smärtstillande, gynnar läkning, reducerar svullnad och underlättar kattens andning. Jämfört med t.ex. hundar läker kattskelett betydligt fortare och med mindre komplikationer. Man tror att spinnandet är ett sätt för katten att stimulera sin kropp utan att använda för mycket energi.

Exakt hur katter gör när de spinner vet man däremot inte. Det börjar i alla fall i hjärnan och man tror att en repetitiv neural oscillator skickar meddelanden till halsmusklerna och får dem att rycka med 25 till 150 vibrationer per sekund. Vibrationen separerar stämbanden när katten andas in och ut och får katten att spinna.

Katter använder också sitt spinnande för att kommunicera. Man har bl.a. funnit att det ibland ingår en frekvens som ligger i samma frekvensområde som när små barn gråter. Tamkatter har på så vis lyckats hitta ett sätt att utnyttja människans inbyggda funktion att vilja vara omhändertagande när de hör dessa slags ljud.

En katts spinnande har alltså flera olika och viktiga funktioner och de som säger att deras katter kan prata med dem har inte helt fel.

About the author

artoo