Elektronik

Satsa på cybersäkerhet framför allt

Written by artoo

Det är inte så roligt när alla kan se vad du gör. Du vill ha ditt privatliv i fred, och inte vara öppen som kändisarna. Men de flesta tänker inte på hur många spår de lämnar efter sig när de surfar på nätet. Ibland kanske du blir uppmärksam på det. Som när du tittat efter en sak, och sedan får reklam om just det i flera veckor efteråt. Ditt privatliv är dock ännu mer öppet än det du klickar i sökmotorn.

För det mesta kanske du bara blir irriterad. Du städar bort dina kakor och börjar om från början. Det är en bra start, men för att ha komplett cybersäkerhet krävs det lite mer. Ett gott virusprogram med brandväggar och annat skydd är grundläggande. Samtidigt kan det vara ett bra val att dölja din adress redan från början.

Hur du surfar i säkerhet

Till att börja med kan du gömma dig bakom en annan server. Din IP-adress kommer inte upp när du  besöker olika sajter och du kan vara ganska anonym. Det är klart att du alltid lämnar vissa spår efter dig, men de är inte lätta att hitta. Och det tar sådan tid att ingen ens försöker. Samtidigt så kan du ha andra fördelar av att hålla dig privat. MakeITSecure kan hjälpa dig.

Vissa sajter tillåter inte besökare från andra länder. Det här är speciellt vanligt med TV och filmer. Netflix, till exempel, har ett annorlunda utbud beroende på var du befinner dig. Om du bor i Spanien får du flera spanska program eller filmer. Men du vill kanske följa med i fler svenska serier. Då kan VPN vara lösningen, för det är ingen som vet att du bor i Spanien. Det är bäst om du jämför olika VPN.

Mycket kul med VPN

Netflix är bara en känd sajt som har ett begränsat utbud för olika länder. Du kan ta dig direkt till en TV-kanal, oberoende av var du befinner dig i världen. Bara du vet vad du letar efter. Det här öppnar stora möjligheter för att se och lyssna på vad du vill. Du blir mindre begränsad genom att dölja din identitet. Och det är helt lagligt. Aftonbladets skribent använder VPN för att hänga med i loppet.

Men det är inte bara en fråga om att se på filmer. Du vill ju inte att vem som helst ska kunna följa med i vad du gör. Tyvärr finns det flera skrupelfria individer som använder all sin tid till att råna andra. Online, genom alla de kakor du lämnar efter dig. De stjäl både pengar och identitet, vilket ibland kan få dyra konsekvenser för den oskyldige parten. Enligt Expressen bör alla tänka mer på cybersäkerhet.

Välj vem som ser dig

Det är bra att skapa goda vanor när det kommer till säkerhet online. Lär dig göra starka lösenord och använd dem korrekt. Byt dem ofta och se till att det är supersvårt för andra att ta sig in. Ta dig en titt på VPN och välj det erbjudande som passar dig bäst. En del är gratis medan andra kostar lite grand. Inte allt för mycket, det är verkligen ett rimligt sätt att skydda sig själv. Du behöver inte ha ett privatliv som är en öppen bok. Det går att skydda sig och välja vem som ska se dig.

About the author

artoo