Hälsa

Hur du går ner i vikt snabbt – Läs våra enkla tips

ga-ner-i-vikt
Written by artoo

Samhället har blivit ett väldigt utseendefixerat sådant genom åren som gått. Det syns inte minst på de olika tv-reklamerna och på de glossiga magasinen som tittar på oss från hyllorna i butiken. Men oavsett varför du vill gå ner i vikt så kommer här ett par matnyttiga tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

Tänk på kolhydraterna för att gå ner i vikt

Bland många av de råd kring bantning som florerat genom åren har det nästan alltid funnits med ett tips om att minska intaget av kolhydrater.

Minska intaget av stärkelser och socker

Om du har bestämt dig för att du vill börja din viktresa nedåt är det alltid en bra start att försöka minska intaget av socker och stärkelse så som exempelvis bröd.

Det är svårt att förstår hur stor inverkan det gör men det är verkligen än s.k. game changer.

Viken är den bästa dieten för att gå ner i vikt?

Numera finns det mängder med olika dieter och bantningsmetoder att välja och vraka mellan – men givetvis finns alltid frågan om det fungerar med i bilden.

Många gör det hela enkelt för sig genom att säga att man bara ska stoppa i sig mindre kalorier än du gör av med så kommer du att gå ner i vikt. Dock tar det inte upp den stora boven i dramat. Det vill säga magen som kurrar. Att gå och vara hungrig är varken roligt eller lätt och på grund av detta ger många upp efter en tid vilket resulterar i den berömda jojo-bantningen och bidragande orsak till den stora fetman som råder i Sverige.

Går man då över till en lågkolhydratkost brukar det få många att helt enkelt vilja ät mindre. En av anledningarna är att just socker och stärkelse har en förmåga att göra att vi blir mer hungriga. Minskar du intaget av dessa råvaror kommer även din aptit att minska så småningom. Då behöver du inte hålla koll på varenda liten kalori du stoppar i dig. Men när du väl börjar med en lågkolhydratkost – se till att du börjar ordentligt och ta bort sötsaker, bröd, pasta, ris och potatis från tallriken. På det här sättet får du ut mest av din kostjustering.

När magen kurrar

Vi behöver äta för att kroppen ska fungera och för att vi ska kunna leva. Med andra ord ska du inte gå omkring och vara hungrig. Även om du väljer bort kolhydrater i stor utsträckning med en lågkolhydratkost ska du inte välja bort allt fett också. Just kolhydrater och fett är nämligen två av de största energikällorna som kroppen har. Därför är det oerhört viktigt att din kropp får i sig åtminstone kolhydrater eller fett.

Om du skulle börja välja bort både kolhydrater och fett kommer du att bli hungrig och ditt sötsug kommer att öka liksom du blir trött. För att du inte ska hamna i en sådan ond cirkel och ge upp kan du satsa på naturligt fett för att få en mättnadskänsla. Det kan du bland annat göra genom att låta din matlagning innehålla exempelvis smör, vispgrädde, ägg, olivolja med mera.

I takt med att du äter färre kolhydrater kommer fettet du får i dig att bli bränsle som kroppen utnyttjar till energi och på så sätt förbränner kroppen fett. Så ät när du är hungrig tills du blir mätt men med färre kolhydrater och ät inte om du inte är hungrig.

Så mäter du hur mycket du går ner i vikt

Eftersom du lever med din egen kropp varje dag kan det vara svårt att se resultat med blotta ögat från en vecka till en annan. Du vill givetvis mäta dina framsteg med viktnedgången. Och att enbart stirra sig blind på siffran som står på vågen kan minst sagt skapa både ångest och ge motivationen en törn.

För en våg är just en våg. Den tar inte hänsyn till vad som är fettvikt och vad som är muskler, ben och organ. Skulle du gå upp i vikt på grund av att du har ökat i muskelmassa blir metoder som exempelvis BMI genast en tveksam måttstock. Istället för att väga dig kan du se om du har gått ner i fettvikt genom att mäta ditt midjemått. Då kan du plocka fram ett måttband som du drar runt midjan precis ovanför din navel – mellan ditt nedersta revben och höftkammen. Därefter andas du ut och slappnar av utan att du drar in magen. Sedan mäter du – utan att klämma. Har du inget måttband kan du göra samma sak med ett snöre som du sedan klipper i den längd som ditt midjemått för att du ska kunna mäta det senare. Eller varför inte välja dina mest slimmade byxor och prova dessa igen en månad senare?

Håll koll på dina framgångar med viktminskningen genom att mäta midjemåttet en gång i veckan och skriv ner ditt resultat. Du kan givetvis också mäta på fler ställen på kroppen. Tänk också på att siffran på vågen kan variera mellan ett till två kilo från en dag till en annan beroende på hur din vätskebalans i kroppen ser ut och vad du har i magen.

Viktminskning på lång sikt

Att bli överviktig är ingenting som händer över en natt. Det kan faktiskt ske under flera års tid, något du ska ha i åtanke vid din viktminskning. Du kommer inte lyckas gå ner i vikt och hålla din nya siffra om du svälter dig själv. Här gäller det att tänka långsiktigt. Genom att minska rejält på kolhydraterna kan du gå ner mellan ett till tre kilo den första veckan. Därefter minskar det vanligtvis till cirka 0.5 kilo i veckan.

Om du vill gå ner i vikt och behålla din ”nya kropp” måste du vara beredd på att förändra dina gamla vanor. Skulle du däremot återgå till dina tidigare vanor när du känner dig nöjd kan du vara säker på att du börjar gå upp igen.

Enkelt tips för att gå ner i vikt – 30 gram protein inom 30 minuter

Ett riktigt bara tips som Tim Ferriss, författaren till 4 Hour Body, gav är att äta 30 gram protein inom 30 minuter på morgonen. Enklaste är att använda proteinpulver eller steka en omelet.

Värdesätt sömn och stressa mindre är nyckeln till att gå ner i  vikt

I dag är det många människor som lever med stress och press i vardagen som sedan gärna följer med under helgen också. Och det är inte bara negativt för den psykiska hälsan – det påverkar nämligen vikten också. Om du lider av kronisk stress ökar antalet stresshormoner i kroppen så som exempelvis kortisol. På grund av detta komma du att känna dig mer hungrig så att du äter mer vilket i sin tur leder till att du går upp i vikt. Försök stressa mindre om du vill gå ner i vikt!

Även sömnen är extremt viktigt för kroppen. Oftast hjälper det om man minskar på stress i det dagliga livet. Har du fortfarande problem att sova så kan du spana in våra tips här.

Helst ska du försöka sova så att du blir tillräckligt utvilad och vaknar innan väckarklockan dånar. Vaknar du alltid av klockan? Gå och lägg dig tidigare på kvällen! För om du inte får tillräckligt med sömn kommer du att känna dig mer sugen på sötsaker och du mister din självdisciplin. Din motivation att gå och träna blir inte heller sällan sämre.

Gå ner i vikt med hjälp av träning

När du ska gå ner i vikt är det faktiskt inte enbart träning som är avgörande för hur väl du kommer att lyckas. Träningen kommer nämligen aldrig kompensera dina dåliga matvanor och andra brister. Detta är saker du måste vara beredd på att förändra för att din träning ska ge dig de resultat du önskar.

Men när du väl har börjat förändra din kost, sover bättre och stressar mindre kommer din kropp att börja bränna fett av sig själv och genom att kombinera detta med aktiv träning kommer du att gå ner i vikt snabbare. Tänk dig att träningen är en bonus! Du ska helt enkelt komma fram till vilken typ av träningen du trivs bäst med.

Eftersom träningen innebär att kroppen också utnyttjar kolhydrater kan du äta lite mer av den varan efter passet än vanligtvis utan att det stör din nya kosthållning. Och självklart kommer du också att känna av andra positiva effekter av din träning på lång sikt.

Summering

Fokusera på att ta bort socker och stärkelser, träna lite mer och se viktnedgången som långsiktig så kommer du att lyckas galant.

Har du lyckats gå ner i vikt eller har problem med det? Kommentera nedan!

About the author

artoo