Hälsa

Varför hickar man och hur botar man hicka?

Varför hickar man?

Varför hickar man?
Anledningen till varför man hickar är p.g.a. av sammandragningar i mellangärdet. I de allra flesta fallen så är det inte farligt men det kan bero på en eventuell sjukdom.

I nedre delen av bröstkorgen som skiljer lungorna och magsäcken åt finns det en stor muskel. Det kan bero på att något irriterar den muskeln (mellangärdet).

Hyperneuroakustiska diafragmakontravibrationer

Hicka kallas även ”hyperneuroakustiska diafragmakontravibrationer”.

När mellangärdet drar ihop sig samtidigt som luftpassagen stängs gör att du först andas in mycket kraftigt men sedan avbryts inandningen plötsligt vilket orsakar själva ljuder från hickan.

Varför hickar man – Vad är det som orsakar hickan?

Du kan få hicka från olika saker som, alkohol, mycket starkt kryddad mat, om du äter eller dricker väldigt snabbt. Det kan också finnas olika sjukdomar som orsakar hicka men det är faktiskt mycket ovanligt och inget du behöver oroa dig över. Olika nikotinprodukter som till exempel tuggummi kan också orsaka hicka väldigt enkelt.

Man kan också få hicka genom att svälja luft, vilket är den vanligaste orsaken hos spädbarn. De sväljer nämligen luft när de äter mat.

Hur slutar man hicka?

Vanligtvis går hickan över av sig själv rätt snabbt. Ett bra sätt att bota hickan är att testa att hålla andan (detta för att du ökar koldioxhalten i blodet) eller att dricka ett stort glas vatten snabbt. Ett annat trick när du ska få din kompis att sluta hicka är att säga ”om du hickar en gång till får du 1000 kr av mig”. Detta gör personen smått chockad och det finns en stor chans att han/hon då slutar att hicka. Var dock redo för att bli tusen kronor fattigare om tricket inte funkar.

Om du fortsätter att hicka under många timmar så kan du ringa 1177 eller din vårdcentral för att få mer information.

En rolig fakta är att det finns en person som har hickat i 68 år i streck. Han slutade hicka ett år innan han dog och hade då hickat totalt ca 430 gånger.

Hoppas att du fick svar på varför man hickar och hur man botar hicka!

About the author

artoo